Resurse la start

Usain Bolt, alergatorul jamaican considerat cel mai mare sprinter din toate timpurile, detinatorul recordului mondial la 100 m, afirma intr-un interviu: ”Daca nu ai un start bun, e mult mai greu apoi sa alergi cursa asa cum iti doresti. Primul pas este foarte important, iar al doilea trebuie sa-l urmeze cat se poate de repede.”

Toti oamenii au parte de provocari, curse de castigat sau probleme de rezolvat. In rolul tau de FBO nu esti o exceptie de la aceasta regula. Dimpotriva. Poate ca acum, in lunile de inceput ale unui nou an si in fata unor chemari la actiune precum ”The Flying Start Challenge” sau ”Dublarea afacerii” ai nevoie de solutii si resurse mai consistente pentru a te ridica la inaltimea asteptarilor, a porni in forta si a-ti mentine ritmul ridicat de lucru.

Problemele sau barierele care iti pot afecta startul in noul an, dar si activitatea in general, sunt de trei tipuri. Unele apartin lumii exterioare – de exemplu puterea de cumparare a clientilor, evolutia economiei sau un parinte bolnav care are nevoie de tine. Altele sunt in propriul corp: o afectiune fizica, o dependenta sau o vulnerabilitate. Iar altele sunt localizate in minte, de exemplu frica, negativismul, comoditatea, capacitatea slaba de concentrare sau lipsa increderii in sine.

Pentru a administra si rezolva o problema ai nevoie de resurse. Acestea se gasesc in aceleasi trei locuri: lumea exterioara, corpul tau sau propria gandire. Iar cele mai usor de accesat, dar si cele mai eficiente, sunt ultimele, cele oferite de puterea mintii. Vorbim despre abilitati care-ti stau la indemana, precum capacitatea de a te relaxa, dorinta de a-i ajuta pe ceilalti, inteligenta emotionala, puterea de analiza, hotararea de a indeplini un obiectiv, curajul sau generozitatea.

Startul in forta pe care ti-l propui poate fi ajutat substantial daca vei apela la aceste resurse interne. Sigur ca nu le poti activa pe toate de la bun inceput, dar important este sa faci primul pas. Iata cum:

1. Alege una dintre provocari, o bariera care consideri ca iti incetineste startul si iti afecteaza negativ activitatea. Analizeaza-te cu sinceritate si spirit autocritic. Gandeste cat mai direct si exact – de ex. ”nu reusesc sa conving”, nu ”lumea e neincrezatoare”. Sau ”sufar de comoditate”, nu ”e greu sa faci treaba asta.”

2. Pune-ti urmatoarea intrebare: ”Ce resursa mentala interna, daca ar fi mai prezenta in gandirea mea, m-ar ajuta sa diminuez aceasta problema?” A raspunde la aceasta intrebare se poate dovedi un proces dificil. Rememoreaza situatii in care ai reusit sa invingi problema – ce te-a ajutat? Ce ganduri trebuie sa ai pentru a reusi sa tii problema sub control? Da-ti un raspuns cat mai exact, de exemplu ”sa am mai multa increderea in mine” sau ”sa cunosc mai bine beneficiile produselor” sau ”sa am convingerea ferma ca-i voi ajuta pe cei carora ma adresez”.

3. Concentreaza-te pentru a-ti dezvolta aceasta resursa interna. Activeaz-o in mintea ta de cate ori te gasesti in fata problemei in discutie. Nu uita: gandurile tale determina ceea ce esti. Gandeste intens si ai convingerea ca produsele si afacerea Forever ii vor ajuta pe cei cu care vorbesti iar atitudinea ta va transmite acest mesaj. Repeta in minte: ”Pot face acest lucru si voi avea succes!” iar increderea in fortele proprii iti va creste.

4. Instaleaza pe termen lung aceasta abilitate. Conditioneaza-ti mintea ca sa parcurga acest exercitiu de fiecare data cand te intalnesti cu o astfel de bariera. Apelarea la resursele interne va deveni, astfel, un reflex iar aceasta noua abilitate va deveni parte din felul tau de a fi.

Cuvantul ”resursa” provine din latina, ”re-surgere”, a creste, a se ridica din nou. Fiecare noua provocare poate fi privita ca o oportunitate de a creste, de a trece la un alt nivel. In asta consta frumusetea de a te dezvolta intr-un mediu dinamic precum Forever. Aici ai parte tot timpul de chemari la actiune, iar cei care imbratiseaza acest fel de a fi cresc continuu, gasind de fiecare data resursele interne care sa-i propulseze catre viata pe care si-o doresc si pe care o merita cu prisosinta.

 

EXERCITIU

Este posibil ca forta de care ai nevoie pentru un start bun sa-ti fie diminuata de un mare vampir energetic: grijile. Atunci cand observi ca mintea iti este ocupata cu o problema care te ingrijoreaza, intreaba-te daca poti face ceva pentru a o rezolva. Daca raspunsul este NU, atunci de ce te mai ingrijorezi? Iar daca raspunsul este DA, atunci fa ceea ce e de facut, si, din nou, de ce sa te mai ingrijorezi? Elimina stresul provocat de griji, intrucat grijile, pentru un om de actiune, sunt inutile.

 

Alexandru Israil

Specialist marketing