Beneficiile altruismului

Aflati in cautarea fericirii, oamenii se concentreaza, in majoritate, pe satisfacerea propriilor nevoi si dorinte. O fac dintr-un instinct aproape primar si nu pot fi acuzati pentru acest comportament. Dar un studiu realizat in 2016 de Universitatea Sewanee din Tennessee pe un numar de 473 de persoane a demonstrat contrariul. Oamenii au o stare de bine si sunt mai fericiti atunci cand ii ajuta pe ceilalti.

Stiinta a aratat ca atunci cand daruiesti, organismul elibereaza dopamina, serotonina si oxitocina, neurotransmitatori responsabili pentru starea de placere, de fericire. In concluzie, a-i ajuta pe ceilalti este o actiune benefica organismului, este o cale spre bucurie, sanatate si armonie.

Literatura care trateaza subiecte precum sensul vietii, evolutia personala sau calea spre succes ajunge, de multe ori, la aceeasi concluzie. Omul atinge un nivel superior de implinire atunci cand se daruieste celorlalti. Aplicat intr-o afacere precum Forever, acest comportament aduce rezultate pozitive consistente. El propune o schimbare de abordare, de la focusul pe propriul castig la aspiratia de a-i ajuta pe ceilalti.

Aplicand acest principiu in afacerea ta vei observa, in timp, efecte pozitive. Vei avea mai multi clienti si vei inscrie mai multe persoane tocmai pentru ca nu pui pe primul loc intentia declarata de a-i convinge, ci dorinta sincera de a-i ajuta. Iar pentru asta, e bine sa-ti dezvolti cateva obiceiuri:

Dovedeste ca-ti pasa.

In dialogurile cu ceilalti, nu vorbi despre tine, ci despre nevoile si dorintele lor. Intreaba-i, cu sinceritate, cum ii poti ajuta. Asculta-i activ, arata-le ca ai retinut detalii si incearca sa le oferi solutii. Oamenii se deschid catre cei care vor sa-i ajute. Si se simt obligati sa ofere, la randul lor. Se ajunge, astfel, fara constrangeri, la o relatie de castig reciproc.

Impartaseste cu ceilalti. Ofera voluntar informatii utile, recomanda persoane de incredere care pot sa-i ajute, daruieste-le din timpul si energia ta. Fa toate astea fara a astepta ceva in schimb. Atunci cand esti o persoana prietenoasa si de ajutor, oamenii te plac si isi vor dori sa fie pe langa tine. Vor avea mai mare incredere in ceea ce le propui. Si te vor recomanda altora, la randul lor.

Abordeaza mentalitatea abundentei.

Majoritatea oamenilor nu se pot bucura de succesul altora, deoarece se gandesc ca, astfel, ramane mai putin pentru ei. Dar tu stii ca, de fapt, lumea ofera posibilitati nelimitate de crestere si dezvoltare. Sunt oportunitati suficiente pentru fiecare, insa e nevoie de convingere, optimism si efort constant pentru a le valorifica.

Fii persoana la care se apeleaza.

Deseori ii auzi pe ceilalti vorbind despre problemele lor. Acestea sunt, pentru tine, oportunitati de a-i ajuta. Formeaza-ti un reflex mental, intreaba-te imediat cu cine ii poti pune in legatura sau ce sfat le poti da pentru a-i scoate din incurcatura. Astfel devii, pentru ei, prima persoana la se gandesc sa apeleze, atunci cand au de rezolvat ceva.

Nu presa in procesul de vanzare.

De exemplu, in intalnirile informale cu alti oameni de afaceri, nu imprastia cartile tale de vizita. In schimb, aduna-le pe ale celorlalti si, eventual, scrie pe ele ce probleme ai auzit ca au. Nu demonstra ca vrei cu orice pret sa vinzi sau sa inscrii pe cineva. Da dovada de relaxare – acest lucru denota faptul ca ai succes in afacere si ca, la randul ei, afacerea Forever este de succes.

Treci la fapte.

Nu e suficient sa ai sentimente de compasiune si generozitate. Transforma-le in actiune. Daca iti acorzi din cand in cand ragazul necesar, vei observa ca viata e plina de oportunitati de a face cate un bine. Fa din asta un obicei.

In afacerea Forever poti aplica principiile enumerate mai sus in multe situatii. In echipa ta, de exemplu, poti fi un lider modern, inversand piramida responsabilitatilor: pune-te la dispozitia celorlalti pentru ca acestia, la randul lor, sa se puna la dispozitia clientilor.

O alta oportunitate de a ajuta este participarea la evenimente precum Rise Against Hunger, care in Romania va avea loc pe 25 august, imediat dupa Success Day. Nu uita ca Forever este o afacere menita sa-i ajute pe ceilalti – pe plan financiar, ca stil de viata sau prin apartenenta la un grup de oameni cu aceleasi valori.Daruindu-te celorlalti, nu faci altceva decat sa intri in rezonanta cu scopul afacerii, crescand energia ta si rezultatele de pe urma ei.

Unul dintre cei mai altruisti oameni pe care i-am intalnit a fost Jay Conrad Levinson, parintele Guerrilla Marketing. Menirea sa in viata a fost aceea de a impartasi, prin carti, conferinte sau cursuri, cunostinte si deprinderi utile oamenilor de afaceri. El mi-a spus, odata, un lucru care mi-a ramas intiparit in minte: ”Alexandru, cunostintele pe care le impartasesti cu ceilalti sunt ca lumina unei lumanari pe care o tii in mana. Atunci cand oferi altora din flacara ei, ca sa-si aprinda la randul lor lumanarile, a ta nu pierde nimic. Dimpotriva, intreaga multime se lumineaza, iar tu devii un om mai fericit.”

EXERCITIU
Ce ocazie ai azi pentru a face un bine altuia? Sunt multe posibilitati de a darui, important este ca, in timp, sa iti muti atentia de pe propria persoana catre cei din jurul tau. Si sa faci cate ceva pentru a-i ajuta.

Articol scris de Alexandru Israil, Specialist Marketing