Esti programat sa ai SUCCES

Interviu cu autorul bestseller-ului „Inteligenta Materiei”

Daca ai realiza cu adevarat ce putere imensa au gandurile tale, nu ai mai gandi niciodata nimic rau. Este invatatura si concluzia la care am ajuns dupa o discutie savuroasa, extrem de valoroasa, cu renumitul si mult-indragitul neurolog profesor dr. Constantin Dumitru Dulcan, pe care o vom impartasi cu voi intr-un interviu extraordinar, marca Forever.

Iubeste calitatea in tot ceea ce face, acesta fiind si motivul pentru care profesorul Dulcan foloseste constant produsele companiei noastre. Ne-a marturisit ca in aceasta perioada, dintre produsele de uz intern care nu lipsesc din rutina sa zilnica se numara bauturile nutritive cu aloe, si in special Aloe Vera Gel si Berry Nectar, Argi+,  Arctic- Sea si mai noul si revolutionarul Forever Move. Iar dintre cele de uz extern, foloseste zilnic Forever Bright Toothgel si Gentleman’s Pride, al carui efect emolient l-a cucerit Forever.

Profesorul Dulcan este mereu plin de energie, generos in a ne oferi informatii valoroase si a-i ajuta pe cei din jur si vorbeste cu pasiune despre ceea ce face. Pentru a intelege ca suntem ceea ce gandim, trebuie sa cunoastem si sa intelegem, inainte de toate, cum functioneaza mintea, cum ne putem autoeduca sa tindem spre succes ori sa avem o  sanatate de fier in fiecare zi. Gasesti in acest interviu informatii pe care le putem aplica cu totii pentru a trece la urmatoarea etapa in afacerea noastra sau, de ce nu, in cucerirea urmatorului vis la care aspiri.

Ce este codul etic al creierului si de ce este important sa stim acest lucru?

In clipa de fata, exista doua mijloace prin care putem vedea ce se intampla in creier in momentul in care ii pui o intrebare si el emite un raspuns. S-a constatat ca, atunci cand i se adreseaza laude si cuvinte pozitive (ganduri despre armonie, pace, bine) se activeaza zona frontala stanga din creier, iar cand i se trimit insulte, ganduri sau intrebari negative, se activeaza zona frontala dreapta. Daca ii spui unui om „esti frumos”, se activeaza imediat zona frontala stanga, dar daca ii spui „esti urat”, se activeaza imediat cea dreapta. Aceasta activare, in momentul in care cineva spune o insulta si este constientizata, este de 4 ori mai lenta decat atunci cand se aduce o lauda unui om. Este extraordinar cum creierul insusi respinge procesarea unei idei care insulta.

Insa creierul este o masa si nu poate sa faca diferenta intre bine si rau, nu? Constiinta este cea care are un criteriu moral – ea distinge intre bine si rau. Acest lucru inseamna o etica. Constiinta e cea care imprima creierului un cod etic. Omul al cui rezultat este? Al universului. Asta inseamna ca universul vorbeste prin creierul nostru. Inseamna ca si el are o etica – legea binelui. Codul etic al creierului este cel identic cu toate codurile de emanatie – intelectuale sau religioase. Exista un cod etic al creierului, in consecinta, suntem in consonanta cu creierul atunci cand gandim pozitiv, si suntem in disonanta cu el atunci cand gandim rau.

Orice gand este o emisie de camp. Atunci cand transmitem lucruri pozitive : „esti frumos, esti un baiat cumsecade, esti bun”, iata ce se intampla in creier. Campul poarta energia in consonanta cu finalitatea, cu sensul semantic al cuvantului. Daca gandesti frumos, campul este o nuanta de alb, cu alte cuvinte imbraci o haina alba. Cand gandesti rau, negativ la adresa cuiva sau neutru, este ca si cum creierul emite un nor de neutroni de culoare inchisa si ai imbraca o haina de doliu.

La nivel fizic, in momentul in care eu emit un cuvant, emit si un camp fizic, care se propaga. Gandul il porti cu tine si tocmai din acest motiv iti influenteaza toata starea de sanatate. Daca lumea e rea si gandeste cum gandeste este pentru ca deasupra capului nostru sunt nori ai gandurilor noastre insumate. Este rezultatul gandirii noastre.

La nivel biochimic, orice gand are o expresie. Neuronii comunica intre ei prin neuromediatori. Orice idee noua, concept nou are nevoie de un suport sau de o retea neuronala, care se formeaza intr-un timp scurt.  Daca ceea ce gandesc e pozitiv, se emit substante (neuromediatori) de tipul  oxitocina, serotonina, dopamina, endorfine, care sunt favorabile sanatatii, pentru ca fiecare dintre celulele noastre le preiau, inclusiv ADN-ul. Tot substratul nostru genetic devine favorabil sanatatii – apar efecte precum o stare fizica buna, longevitate etc.

Fiecare gand pozitiv vireaza usor chimia sangelui spre alcalinitate, care este favorabila sanatatii. Cand emitem un gand negativ (barfim, vorbim urat, suntem invidiosi, agresivi etc.) ii infestam pe ceilalti. Sub raport chimic se emit neuromediatori specifici stresului – cortizol si adrenalina in exces. Sa ne intelegem: cortizolul, serotonina, adrenalina sunt substante care se secreta in mod normal in organism si avem nevoie de ele. Dar, supunandu-ne stresului, se secreta intr-o cantitate mai mare. De exemplu, adrenalina in exces afecteaza sistemul cardiovascular, modifica tensiunea arteriala etc. Cand suntem supusi unor conditii de stres, se secreta si substante de tip inflamator care conduc la boli. Doar 5 minute de furie pot bloca sistemul imunitar ore intregi, poate chiar o zi intreaga.

Asadar, modul in care gandim mai intai este trimis in zone diferite de procesare in creier. Avem circa 60.000 de ganduri pe zi. Gandul se transforma in cuvant, idee, actiune.  In fiecare clipa, prin gandurile pe care le emitem, pledam pentru viata sau pentru moarte.

Triada fericirii – unde si cum intervin produsele si stilul de viata Forever in obtinerea fericirii?

In Forever furnizati instrumente si produse pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Este extrem de important ca, in contextul unei sanatati supuse permanent dereglarilor din cauza conditiilor in care traim cu totii – stres, clima, frica etc., Forever vine cu produse pentru reglarea acestor dezechilibre, cu ingrediente de calitate, atent selectionate, dintr-un mediu ecologic, natural. Forever, prin produsele sale, este o cale prin care se poate reechilibra si conserva viata sanatoasa.

Prin oportunitatea de business si stilul de viata pe care compania dumneavoastra le promoveaza contribuiti la cultivarea mintii omului. Il ajutati sa fie constient de ceea ce trebuie sa faca pentru o stare de bine – adica ii furnizati mijloace, dar ii deschideti si mintea. Si astfel se intampla doua lucruri – iti deschizi mintea despre cum sa te aperi de stres si alti factori nocivi si primesti si mijloacele prin care sa te poti reechilibra si sa o conservi.

Suntem ceea ce gandim. In cat timp te poti autoeduca sa gandesti pozitiv sau sa elimini gandurile negative?

Tot ceea ce facem, gandim si simtim este in mintea noastra. Depresia si frica sunt cele mai crunte sentimente si trebuie sa ne ferim de ele cu orice pret. Un om se poate autoeduca sa gandeasca pozitiv in aproximativ 6 luni, sau chiar mai putin, daca are grija sa se debaraseze de ganduri negative care au ca suport retele negative. In acest timp, trebuie sa te sustragi oricarei influente negative, ca sa stergi din retelele neuronale gandurile negative si sa pui peste ele retele neuronale noi, cu ganduri pozitive. Abia atunci poti vorbi de vindecare. Sigur ca intervalul variaza de la o persoana la alta.

Cum o faci? Exista cateva cuvinte pe care e bine sa ni le scoatem din minte. De exemplu, batranetea - te gandesti la batranete, toate reactiile din corp se indreapta spre tot ce inseamna batranete. Este bine sa ai mereu o stare de seninatate. Chiar si in fata raului trebuie sa ramai senin, sa ai o logica a ta in care sa treci peste negativul cu care te intalnesti si sa iti spui „asta va trece”, „gata, a trecut”. Nu te mai implica in nimic rau, lasa-l sa treaca.

Indoiala este un alt sentiment de care trebuie sa ne ferim. Daca te indoiesti, de exemplu, cand te duci sa te intalnesti cu un potential client in afacerea ta, campul tau o ia deja inainte, iar reactia pe care o vei primi va fi probabil un refuz. Daca pleci la drum cu gandul ca vei reusi, atunci influentezi lucrurile care ti se intampla in viata. Oamenii fericiti au mai mult succes pentru ca nu se indoiesc. Fericirea inseamna sa fii optimist.

Conteaza foarte mult si dieta, purificarea (spirituala, corporala) pentru a contribui la o viata plina de sens, fericita, la succes. Stilul de viata Forever, de pilda, ajuta la reechilibrarea starii de sanatate, prin indepartarea celulelor distruse de stres. Pastrati curatenia corpului, care este templul sufletului – este vorba atat de igiena corporala, cat si intelectuala.

Cat de importante sunt modul in care comunicam, cuvintele pe care le folosim zi de zi in discutiile cu ceilalti?

Exista oameni de stiinta care au elaborat conceptul de „comunicare empatica”. Este vorba de comunicarea in care folosim aceiasi neuroni – cu alte cuvinte, folosim sau ne intelegem in aceeasi limba. In acest tip de comunicare, este important modul in care ne modulam vocea, urmarim mimica interlocutorului, ca sa vedem cum este omul respectiv. Insa nu trebuie sa confundam compasiunea cu empatia. Compasiunea inseamna sa iti para rau de ce i se intampla celuilalt. Dar empatia este sa simti ce simte el. Este bine sa ne inconjuram si sa empatizam cu oameni care traiesc pozitiv, sunt optimisti etc.

Comunicarea empatica sau sincronizarea neurala este cea care asigura succesul intr-o afacere – sa vorbesti politicos, amabil, sa zambesti, sa fii calm. Avand acces la atata informatie si fiind constienti ca exista cuvinte care fac rau sau care ar trebui scoase din vocabular, avem toate mijloacele si cunoasterea pentru a ne indrepta atentia spre optimism si spre viata pe care ne-o dorim.

Stiu ca “Smile” este unul dintre sloganurile companiei Forever. Zambetul are o valoare deosebita in relatia cu ceilalti si in obtinerea succesului. Insa trebuie sa inveti sa il citesti si sa iti dai seama daca este sincer sau nu. Zambetul autentic este cel care iti pune in miscare toti muschii. Prin comportamentul tau si modul in care te prezinti in fata celuilalt creezi un mediu favorabil. Intr-un mediu placut, in care omul se simte apreciat, ajutat, incurajat isi poate atinge visul mai repede. Doresc cititorilor revistei si colaboratorilor Forever multa sanatate si succes!

Acum, mai mult ca oricand, ne-am convins ca suntem programati sa fim fericiti si sa avem succes. Este trendul pe care insusi creierul nostru ni-l impune si pe care compania Forever il urmareste zi de zi, cu produsele si oportunitatea de business. Creierul nostru ramane izvorul nesecat de resurse pentru obtinerea a ceea ce iti doresti in si de la viata. Si nu doar de resurse, ci si de mijloace. Nu exista lucru pe care sa il cuprinzi cu gandirea, un vis maret pe care sa il ai si pe care sa nu-l poti atinge pornind de la puterea gandurilor tale.

Medic neurolog si psihiatru, doctor in stiinte medicale, bun cunoscator al filosofiei stiintei si pionier in scrierile din domeniul constiintei, prof. dr. Constantin Dumitru Dulcan este cel care a rupt bariera dintre stiinta si religie si a zguduit lumea stiintifica romaneasca cu lucrarea ”Inteligenta Materiei”, pentru care a primit premiul "Vasile Conta" al Academiei Romane, in 1992, dar care are o valoare demna de premiul Nobel.

Indemnat de o curiozitate stiintifica iesita din comun, savantul si-a dedicat intreaga viata studiului, deoarece a considerat cunoasterea sursa de bucurie si libertate.  A continuat cu o calatorie uimitoare "In cautarea sensului pierdut", a inspectat indeaproape “Somnul ratiunii”, a privit in “Oglinda constiintei” si a descoperit “Mintea de dincolo” – acestea fiind doar cateva dintre cartile spectaculoase, pe alocuri socante, dar geniale, pe care reputatul neurolog si psihiatru le-a daruit stiintei si umanitatii.